Kolgrå Fyrkant Industri Logga-2

Vilka är de stora indexen som finns?

Ett index är en ihopklumpad hög med produkter kan man säga som utgör grunden på hur detta index värderas och prissätts. Det är väldigt populärt att skapa olika index som mäter olika saker. Det första indexet skapades redan 1884 och sedan dess har antalet index ökat lavinartat. Bara i USA finns det över 5000 olika index.

Några av de absolut största och viktigaste indexen är följande:

Vi på Nordic Trading delar vår syn på 4 av de stora aktieindexen i en uppdaterad analys varje söndag på Youtube och i vår community i Discord. Här följer lite fakta om de index som vi har valt ut att följa väldigt noggrant.

DAX 40

DAX 40 (Deutscher aktieindex) är Tysklands motsvarighet till OMXS30. I Tyskland har de valt att ta med de 30 största och mest likvida bolagen som underlag i sitt Index. Dessa handlas på Frankfurtbörsen som är den 10:e största börsen i världen. Tysklands ekonomi är den 5:e största i världen och det samlade värdet av bolagen som är med i detta index motsvarar 75 % av värdet på hela Frankfurt börsen! Så det är förståeligt att indexet speglar hur den totala börsen går. Den 1 juli 1988 lanserades DAX 40 till ett värde av 1000.

DAX 40 är en väldigt populär marknad att handla i för oss i Europa då den ligger så bra till i tiden, den är billig och det finns stor likviditet.

S&P 500

S&P 500 (Standard & Poor’s 500) är det näst största indexet i USA efter Dow Jones och innehåller över 500 stora börsnoterade aktiebolag som handlas i USA. Aktierna som ingår i S&P 500 handlas på Nasdaq eller New York Stock Exchange. De 500 aktierna väljs ut av en kommitté som letar aktier som skall vara representativt för USA:s industri. Indexet grundades 1957. För att få vara med i S&P 500 är ett av kraven att bolaget har ett börsvärde över eller lika med 5,3 miljarder USD.

Dow Jones

Dow Jones är det största och kändaste indexet i USA och består av de 30 största företagen oavsett vilken bransch de tillhör. Tillsammans med Nikkei 225 som har sin bas i Tokyo och FTSE som är i London är det ett av de index som följs och granskas av flest personer och företag. Redan den 26 maj 1896 publicerade grundarna Charles Dow och Edward Jones detta index som döptes efter sina grundare. Idag över 100 år senare finns inget av företagen som var med från start med på listan. Den största nedgången som DJIA har haft på en dag är 22,6 % och skedde på den ”svarta måndagen” 1987.

Nasdaq 100

Nasdaq 100 innehåller till skillnad från Dow Jones även utländska aktier som handlas på Nasdaq (National Association of Securities Dealers Automated Quotation). Indexet innehåller 103 st värdepapper och grundades 31 januari 1985. På NASDAQ är majoriteten av bolagen teknikföretag. För att få vara med på Nasdaq 100 så måste det vara exklusivt noterat antingen Global Market eller Global Select NASDAQ.

Lite fakta om vårt svenska index.

OMXS30

OMX Stockholm 30 (förkortas OMXS30) är ett index över de 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen. När nyheterna pratar om hur börsen har gått under dagen är det detta index de hänvisar till. Man började använda OMXS30 30 september 1986 med ett värde på 125. 1999 är det bästa året för OMXS30 och då gick den upp 70,96%, medan det sämsta året var 2008 då det backade med 38,75 %.

Har ni ett stort intresse för index? Ta då del av våra analyser som sker varje söndag gratis på Youtube. Klicka HÄR för att ta del av dem. 

Önskar ni få uppföljning av våra indexanalyser så hoppas vi att ni vill bli en del av vår Community. Våra community medlemmar får uppdatering även tisdagar och torsdagar om hur våra analyser är. HÄR kan du läsa mer om vad som ingår i vårt communitypaket. 

Lycka till med tradingen!

Team Nordic Trading

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *