Kolgrå Fyrkant Industri Logga-2

Livet som daytrader

Att leva på något man verkligen brinner för och att ha ett jobb man älskar är få förunnat! Tradingview, candlesticks, RSI, grafer och ICT kan vara saker som för vissa är rena grekiskan, men för vissa daytraders är det en helt vanlig vardag. Daytrader är ett yrke som på ytan känns glamoröst och häftigt. Tänk att kunna livnära sig på att inte ”göra något alls, bara sitta och trada hela dagen”!


Det är en vanlig tanke om yrken man inte känner till så bra, utan man kanske har en liten förutfattad mening om. Att bli daytrader är inget man råkar bli en dag utan det ligger väldigt mycket träning bakom för att bli duktig som trader och kunna läsa grafer. Teknisk analys är ofta orden som används om hur man läser en graf. Det många inte vet är att det finns hundratals olika sätt att läsa grafen som alla ligger under orden teknisk analys, som förkortas TA.


Jag tänkte nu dela med mig av lite erfarenheter jag har skaffat mig. Är allt bara guld och gröna skogar, eller finns det saker som man kanske inte tänker på? 


Negativa saker med att leva “utanför” samhället


Jag tänkte börja med 10 saker som är påfrestande och som jag har upplevt av att inte ha en den där fast inkomsten varje månad:


 • Du får inga banklån då du enligt banken saknar inkomst.
 • Du har inte rätt till dagisplats då du inte har ett arbete utan man har då bara rätt till något som kallas 15 timmars barn (3×5 timmar/vecka).
 • Ingen pensionsgrundande inkomst
 • Du har ingen betald semester
 • Vad händer om du skadar dig och inte kan trada?
 • Internet är ingen säker plats, vad händer om dina konton blir kapade?
 • Du har ditt kontor hemma…ensamt?
 • Förstår andra att du ens har ett jobb?
 • Oavsett hur duktigt man är så kommer man ha tillfällen då man förlorar pengar. Hur sover en trader på natten efter det?
 • Hur mår man mentalt efter att man gör rätt men det ändå blir fel?


Det finns många som kallar sig för Daytraders då de ”som de säger” lever på det. Jag kommer säkert trampa på en del tår här men alla som lever på daytrading är inte daytraders. Att kunna bestämma exakt när man blir en daytrader är nästan omöjligt, men jag tänker utveckla mina tankar om vad jag menar.


Är Pelle en daytrader?


Pelle tjänar via sin trading 25 000 kr på en månad då han tradar på ett ISK konto och är väldigt nöjd med det. Innan hade han 25 000 kr/månad men fick då betala skatt på det vilket gjorde att han fick ut cirka 17 000 kr, han var tvungen att vara på jobbet mellan 07:00 och 16:00 varje vardag. Nu jobbar Pelle lite när han vill och livet leker. Pelle har i sina egna ögon varit daytrader i 6 månader och har inga tankar på att ändra på något då han känner sig rikare och friare än någonsin.


Analys:

Grymt kul för Pelle att han lyckas så bra med sin trading, det är inte lätt att hålla en så jämn och fin nivå och slå marknaden, MEN han är inte en daytrader i mina ögon än. För mig är han mellan två jobb där han lyckas få in en fin extrainkomst samtidigt. För att kunna kalla sig daytrader måste man dra in tillräckligt varje månad för att klara av sin pension, klara av att lägga undan pengar så man kan köpa sig en lägenhet, klara av att bli sjuk ett tag och inte tjäna pengar på ett tag, klara av att ta semester utan att jobba, klara av att gå minus flera månader i rad, klara av att ha ett barn hemma två dagar i veckan full tid. Med en lön på 25 000 kr klarar man inte det. Om man klarar det vid 50 000 i månaden…kanske…eller krävs det 75 000 kr?


Jag vet inte exakt, det kan vara olika från person till person. Men det jag vet är att man måste tänka på så mycket mer än bara klara hyran för den månaden man är i. För klarar man bara det så är man inte en daytrader, då är man en person som har en väldigt fin extrainkomst under tiden man är mellan två jobb. Eller en person som om 6 månader kan kalla sig för Daytrader då det går ännu bättre.


Verkar jag lite gnällig och negativ? Absolut inte, jag försöker bara se helhetsbilden av vad som kan hända och händer där ute varje dag.

Men varför tar man då sådana risker i allt det jag beskriver ovan? 


Positiva saker med att leva utanför samhället

Som i allt så finns det två sidor av myntet och för mig väger dessa saker upp de saker som kan ses som negativa.


 • Du bestämmer när du vill eller inte vill jobba
 • Du kan jobba varifrån du vill
 • Du behöver aldrig missa något med din familj
 • Vill du ta en sovmorgon så gör man det
 • Känslan som uppkommer då man lyckas förutsäga framtiden
 • Att inte behöva förlita sig på någon annan
 • Allt du behöver är en dator och en internetuppkoppling
 • Behöver inte oroa dig för att bli uppsagd
 • Blir du riktigt bra kan din lön också bli det…


För mig betyder möjligheten att alltid kunna sätta sin familj först och alltid kunna vara tillhands så mycket. Vissa punkter är heller inte i spel för alla. Är du en ensamstående 20 åring utan barn så krävs inte samma trygghet som om du är en 45 årig förälder.


Mitt största tips till dig som vill ta steget till att bli en heltidstrader är att se detta som vilket jobb som helst, lägg ner tiden som krävs. Det finns inga genvägar. Dokumentera så mycket du kan och lär dig av dina misstag. Du har ingen annan än dig själv att skylla på om du inte lyckas, precis på samma sätt som när du lyckas…då är det till 100 % din egen förtjänst!


Hur har jag tänkt för att klara av detta annorlunda sätt att leva?

Att tänka på följande sätt hjälper mig:


 • Om jag inte följer mina regler och lägger jobbet som krävs så kommer jag inte få ha denna lyx att styra mina tider själv och hela tiden kunna vara tillgänglig för familjen utan jag måste börja jobba 7-16.
 • Rutiner: Sätt upp rutiner och följ dem, när man jobbar ensam hemma är det lätt att saker flyter ihop. Se till att skapa dina egna rutiner.


Dessa tankar gör att jag kan hålla fokus på att göra det som krävs. Hur tänker du? Har du några tankar som gör att du håller fokus lättare?

Att kunna dela tankar med likasinnade som förstår vad du går igenom är väldigt viktigt. Därför har vi skapat ett digitalt kontor som vi checkar in på varje dag i vår community.


Välkommen in till oss, vi kan vara den sista pusselbiten som du saknara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *